top of page

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI DOSYASI-1

Son bir kaç yıldır sıklıkla duyduğumuz popülerliği gittikçe artan, her tarifin içine girmeye başlayan ülkemizde üretilmediği halde her yerde karşımıza çıkan "hindistan cevizi yağını" detaylı bir şekilde inceleyelim. Açıklamalarım biraz teknik bilgi içerecektir, ama basit şekilde yazmaya çalışacağım :)

Önce adım adım ilerleyelim;


Yağları yapılarına göre ;


1- DOYMUŞ YAĞLAR (hayvansal yağlar, hindistan cevizi yağı ve palm yağı- katı yağlar )


2-DOYMAMIŞ YAĞLAR (zeytinyağ, balık yağı , fındık yağı , ayçiçek yağı , mısır özü yağı gibi - sıvı yağlar)


şeklinde sınıflandırabiliriz. DOYMAMIŞ YAĞLAR da kendi içinde omega 3-6-9 şeklinde gruplanıyor fakat bu yazıda şimdilik bu bilgilere yer vermeyeceğim.


Aynı zamanda yağ asitleri Karbon sayılarına göre; kısa , orta, uzun yağ asitleri şeklinde de gruplandırılır.

------------------------

Orta Zincirli Doymuş Yağ Asitleri (MCT) ; Kaprilik asit- Kaproik asit - Kaprik asit

Uzun Zincirli Doymuş Yağ Asitleri ; Laurik Asit - Miristik Asit - Palmitik Asit- Stearik Asit- Araşidonik asit


Bu ön bilgiler burada dursun; daha sonra tekrar dönüp bakma gereği duyabilirsiniz :)

-------------------------



GELELİM KONUMUZA VE ÇALIŞMALARA;


Bir çok kişi medya ve pazarlamanın da etkisiyle hindistan cevizi doymuş yağ (katı yağ) olmasına rağmen kalp ve damar hastalıklarında negatif etkisi olmadığını, yani hayvansal iç yağ gibi vücuda negatif etki göstermediğini düşünmektedir. Bir çok web sitesinde de "hindistan cevizi yağı orta zincirli doymuş yağ asidi (MCT) olduğu için zararlı değil aksine yaralıdır" gibi cümlelerle karşılaşmaktayız.

Doğru ve gerçekçi yorumu yapabilmek için araştırmalara bakalım;

1993 yılında Melanezya Adası "Kitava"daki çokça yaşanan felç ve kalp hastalıklarının sebebi araştırılmış. Adada yaşayan insanlar çoğunlukla tatlı patates, tropik bitkiler, yer elması , muz, mango, ananas, karpuz , yemiş yiyerek besleniyor; ayrıca haftada 2 veya 4 kez avladıkları balıkları tüketiyorlarmış. Genelde bitkisel ve sağlıklı beslenmelerine rağmen neden bu insanlarda damar tıkanıklığına bağlı felç ve kalp hastalıklar sıkça görülüyor diye merak ediliyor. Fakat araştırmanın çarpıcı kısmı adada yaşayan insanların her gün günde 80-300 gr hindistan cevizi tüketmeleri... Düzenli yedikleri tek doymuş yağ asidi kaynağı hindistan cevizi olması araştırmaya başka bir boyut katıyor. Sonuç olarak çalışmada hastalık nedenin hindistan cevizi yüzünden olup olmadığı kesinleşemiyor fakat başka çalışmalar için bir öngörü yaratıyor.

2016 'da yayınlanan "Güncel Kardiyoloji Raporları"nda diyette alınan yağların kalp ve damar hastalıkları üzerindeki etkileri açıklanmış. Bu derlemedeki "coconut oil" kısımı oldukça net;

Bknz;

  • Hindistan cevizi yağının sağlıklı olduğu düşünülür fakat bu inanış bilimsel veriler ile desteklenmemektedir.

  • Hindistan cevizi yağı yüksek oranda "doymuş yağ" içerir.(%80).

  • Bir diğer popüler yanlışlık da hindistan cevizi yağının çoğunlukla "orta zincirli yağ asitlerinden oluştuğu"dur. Yani hindistan cevizi yağı MCT grubu bir yağ olduğuna inanılır.

  • Fakat "hindistan cevizi yağı orta zincirli yağ asidinden daha çok uzun zincirli yağ asitlerinden olan ; LAURİK ASİT VE MİRİSTİK ASİT içerir. Ve bu yağ asitleri de LDL kolestrol seviyesini yükseltme etkisi yüksektir. Bu nedenle kalp damar hastalıkları riskini azaltmak isteyen veya damar sağlığına dikkat eden kişilere hindistan cevizi yağı tavsiye edilmemelidir.

----------------------------

MCT ile ilgili kısa bir bilgi vereyim; Medium chain triglycerides (MCTs) - orta zincirli yağ asitleri; vücutta diğer yağ asitlerine göre daha farklı ve kolay metabolize olur, kolestrol yükseltmez ve hatta iyi kolestrol (HDL) üzerinde pozitif etki oluşturur.

----------------------------

AŞAĞIDAKİ TABLODA ÇEŞİTLİ BESİNLERİN İÇERDİĞİ YAĞ ASİTLERİ CİNSLERİ SINIFLANDIRILMIŞ;

Lauric asit - Myristic asit- Palmitic asid - Stearic Asid--- uzun zincirli yağ asitleridir. MCT ( orta zincirli değildir)

2017'de "Journal of American Collage of Cardiology" de tartışmalı konu olan

"Kalp Hastalıklarında Beslenme" üzerine yapılan derlemede "hindistan cevizi yağı kaçınılması gereken yağlardandır" şeklinde belirtilmiştir. Listeye aşağıdan bakabilirsiniz.

Sonuç olarak

YANİ;

  • Eğer her sabah kahvenize 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı ekliyor veya sıklıkla bu yağı kullanıyorsanız; kalp ve damar hastalıkları riskinizi - kolestrolünüzü yükseltiyor olabilirsiniz.

  • Medyada veya sağlık sitelerinde hindistan cevizi yağı ile ilgili haber okuduğunuzda bu derleme aklınıza gelsin derim :)

Hindistan cevizi dosyası daha bitmedi; bir sonraki konu "Kilo verme ve tok tutmaya yarıyor mu?" ve "Alzhemier üzerine etkili mi? " sorularının yanıtların araştıracağım..


Sevgiler :)

DİYETİSYEN ZEYNEP ÇAPAY

#zeynepçapay #hindistanceviziyağı #coconutoil #kolestrol #LDL #doymuşyağlar #hindistancevizi #diyetisyen #diyetisyenzeynepçapay

Son Paylaşımlar
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Beni Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page